ponedeljek, 22. avgust 2016

Slikopleskarska dela z sodelovanjem z oblikovalcem prostorov

Oblikovanje prostorov oziroma dizajn interierjev je precej zanimivo delo, saj se poskrbi za notranji videz prostorov v celoti – za vse od stropa do tal. Vendar pa vsekakor prva stvar, za katero se poskrbi, zagotovo nista oprema in dekoracija. Začne se prav z osnovami: stropom in tlemi ter stenami, za kar so potrebna slikopleskarska dela.
Opremljanje notranjih prostorov s strani profesionalcev je pri nas značilno predvsem za poslovne prostore, večinoma trgovine in gostinske lokale. Ker so to prostori, v katere zahajajo stranke, je njihova vizualna podoba še kako pomembna, saj prispeva k ustvarjanju dobrega počutja in tako stranke spodbuja k nakupom. Večina sodobnih lokalov je zato urejenih zelo premišljeno.
Slikopleskarska dela, ki pomagajo pri ustvarjanju razpoloženja in zapravljanju, so pogosto zelo posebna. Zgolj prijetne barve namreč ne zadostujejo več, in marsikdaj se oblikovalec prostora odloči za poslikave ter stenske dodatke. Tako je znan primer, ko so se na stene nekega lokala preko še sveže barve lepile prave čipke (ki so bile tako rahlo obarvane), prav tako pa ni več nič nenavadnega, če se kak lokal odloči za zlatenje ali srebrenje sten. Takšna dela sicer v osnovi niso slikopleskarska dela, vendar se jih z veseljem loti marsikateri pleskar z malo umetniške žilice – ali pa najde pomoč.
Slikopleskarska dela torej niso več omejena zgolj na barvanje, temveč se stene oblaga in krasi z najrazličnejšimi materiali, uporablja se štukature, kombinira barvane stene s tapetami, vse pogosteje se uporabljajo stenske nalepke, kombinacija gladkih sten s kamnom, keramiko, opekami … Da bi pleskar lahko opravil vsa ta dela, ki niso nujno povsem slikopleskarska dela, mora torej vsak dan pridobivati nove spretnosti, ki se nanašajo na druga področja.

Vendar pa zahteve niso vedno tako posebne. Slikopleskarska dela v veliki meri še vedno obsegajo klasične načine obdelave sten, torej nanos izravnalne mase in pleskanje. Čeprav so tudi tu v uporabi različni stili, inovativne barve s strukturami in podobno. Videz je pač vse bolj pomemben, pa naj se še tako pretvarjamo, da ni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar